New York bezoeken met je huisdier

Ga je naar New York City en wil je je huisdier, zoals je hond of kat, meenemen? Lees hier tips & tricks voor het bezoeken van New York City met je huisdier.

Wanneer je New York bezoekt met je huisdier moet je rekening houden met eisen, inentingen en regelgeving. Binnen de Europese Unie (EU) gelden andere regels dan wanneer je met je huisdier buiten de EU reist. Waar je volgens het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) in ieder geval (bij niet-commercieel reisverkeer) rekening mee moet houden is…

  • Je huisdier moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Soms wordt er voor vertrek een bloedtest gedaan om te zien of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Check ook of de vaccinatie niet verloopt tijdens je verblijf in New York. Anders moet je ‘m voor vertrek nog in Nederland herhalen.
  • Zorg dat je huisdier gechipt is. De chip moet vóór de rabiës vaccinatie (inenting tegen hondsdolheid) worden ingebracht.
  • Je huisdier heeft een Europees dierenpaspoort nodig. Zo’n paspoort koop je bij de dierenarts. Laat het dierenpaspoort afstempelen door een dierenarts van de NVWA. Je maakt hiervoor een afspraak met de afdeling Certificering op Afstand, via telefoonnummer 088-2232100.
  • Ook heb je een gezondheidscertificaat nodig. Het klinische onderzoek hiervoor moet vermeldt worden in het paspoort en mag niet ouder zijn dan 3 dagen.
  • Reis je naar New York door andere landen heen (bijvoorbeeld met een tussenstop op IJsland)? Dan heb je ook te maken met de regelgeving in die landen.
  • Reis je met meer dan 5 huisdieren? Dan val je volgens de wet- en regelgeving meestal onder de categorie ‘commercieel verkeer’ (= handel). In dat geval kunnen er andere regels gelden.
  • Een bloedtest op Rabiës titer is niet nodig, New York is daar – net als de rest van de Verenigde Staten – in vrijgesteld. Ook voor een terugvlucht is dit niet nodig.

Kortom: zorg ervoor dat je huisdier een dierenpaspoort heeft, gechipt is en ingeënt is tegen hondsdolheid. Op de website die hierboven al genoemd is (LICG) vind je meer informatie.